Veranderingen in vergoedingen 2023
- In de bijlage (‘Flyer Geneesmiddelen en Hulpmiddelen 2023.pdf’) is in 1 oogopslag te vinden of een verzekeraar preferentiebeleid voert en of hulpmiddelen door de openbare apotheek geleverd mogen worden. Patiënten die van hulpmiddelen afhankelijk zijn, of sterke merkvoorkeuren hebben, doen er wellicht goed aan om hier rekening mee te houden in hun verzekeraarskeuze.
- Over het algemeen zijn de kleinere zorgverzekeraars gunstiger wat betreft hun beleid en is van de grotere concerns alleen Menzis een coulante.
- Als de hulpmiddelen niet bij de apotheek kunnen worden gehaald, regelen wij de verstrekking met ApotheekZorg. We zullen deze flyer ook verspreiden onder onze cliënten.
- De overheid schrapt de vergoeding van alle preparaten die calcium en/of vitamine D bevatten. Wij zullen al onze gebruikers informeren en proactief overzetten op een variant tegen een concurrerende prijs zonder verlies van kwaliteit. Baxtercliënten, herhaalcliënten en andere gebruikers blijven dus hun leveringen behouden.
- Wij vinden het belangrijk dat patiënten hun vitamine D en of calcium veilig blijven gebruiken, dat er medicatiebewaking plaatsvindt en dat het gebruik ervan voor zorgverleners in het dossier staat. Ook dient het gebruik op de toedienregistratie van thuiszorgorganisaties te blijven staan. De calcium/vitamine D die wij zullen leveren zijn geneesmiddelen (kwaliteitseisen van de Geneesmiddelenwet) en vallen niet onder de voedingssupplementen (kwaliteitseisen van het Warenwetbesluit), zoals bij de drogist.
- Door de huisarts de vitamine D te laten voorschrijven als dit geïndiceerd is, kunnen we doseerfouten voorkomen en te lage of te hoge spiegels voorkomen. De hogere sterktes vitamine D (vanaf 5600IE) blijven recept plichtig.
- De prijsonderhandelingen van fabrikanten zijn in volle gang, maar het lijkt erop dat deze beleidsregel van de overheid de patiënt €0,85 – €2,85 per maand gaat kosten, afhankelijk van de toedieningsvorm, dosering en sterkte. Als de patiënt dit niet kan betalen, zullen we in overleg met hem of haar uitwijken naar goedkopere opties, zoals grootverpakkingen met 90 tot en met 500 stuks. Wij verzoeken jullie dan ook om dit alles patiënten niet te verwijzen naar supermarkt of drogist, maar naar de apotheek.
- Zilveren Kruis (inclusief hun labels De Friesland, FBTO, ZieZo, ProLife en Interpolis) voert per 2023 een preferentiebeleid en daarmee vervalt de laatste keuzevrijheid die de patiënt en apotheek nog hadden bij verzekerden van dit concern. Tot en met 31-12-2022 mag de apotheek de fabrikant nog bepalen, tegenover een vaste pakjesprijsvergoeding. Wij zullen al onze Zilveren Kruis verzekerden informeren zodat zij op de hoogte zijn en eventueel een weloverwogen besluit kunnen maken ten aanzien van hun zorgverzekeraarkeuze. Zilveren Kruis stuurt boetes/terugvorderingen naar apotheken die minder dan 95% preferent leveren, waardoor we gedwongen worden om aan hun beleid te voldoen.
- Het staat patiënten altijd vrij om het door hun gewenste merk tegen betaling af te nemen.
Voor eventuele vragen verwijzen wij u naar de apotheek
Flyer geneesmiddelen en hulpmiddelen 2023
Publicatiedatum: 15-11-2022